Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in april 2024 op HR-vlak?

In april bereid je je best voor op enkele wijzigingen en deadlines, zoals het nieuwe bedrag voor de kilometervergoeding, nieuwigheden voor de flexi-jobs en het terug naar werk fonds.

25 maart 2024

Nieuw bedrag kilometervergoeding

Als werkgever kan je een forfaitaire kilometervergoeding toekennen aan je werknemers die voor beroepsverplaatsingen gebruik maken van hun eigen auto, motorfiets of bromfiets.
Vanaf 1 april 2024 zal een lager bedrag van toepassing zijn voor de sectoren en ondernemingen die de kwartaalindexering voor volgen.

Lees meer: 'nieuw bedrag kilometervergoeding vanaf 1 april 2024 '

Wijzigingen medische overmacht en outplacement

Vanaf 1 april 2024 hoef je geen outplacementbegeleiding meer aan te bieden als je de arbeidsovereenkomst van je werknemer eenzijdig beëindigt wegens medische overmacht. Maar je moet wel twee andere nieuwe verplichtingen naleven.

Lees meer: 'geen outplacement meer bij medische overmacht'

Nieuwigheden Flexijobs vanaf 1 april 2024

De ministerraad keurde twee ontwerpen van koninklijk besluit goed. In een eerste ontwerp wordt het gebruik van de flexi-jobs uitgebreid naar bepaalde sectoren. Andere sectoren worden dan weer uitgesloten via in tweede ontwerp.

Lees meer: 'wijzigingen flexi-jobs vanaf april 2024'

Banken gesloten met Pasen

Elk jaar sluiten de banken een aantal dagen. Je kan dan geen bankverrichtingen doen. Er zijn op die data dus ook geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.
Met Pasen zijn de banken gesloten op:

  • Vrijdag 29 maart - Goede Vrijdag (t.v.v. zondag 21 juli 2024)
  • Maandag 1 april – Paasmaandag

Lees meer: 'wanneer zijn de banken gesloten in 2024?'

Loonbonusplan de deadline nadert.

De  loonbonus is een fiscaal en sociaal voordelige alternatieve beloning.
Via een loonbonus (de niet-recurrent resultaatsgebonden  bonus – CAO 90) beloon je werknemers collectief voor specifieke geleverde prestaties.
De loonbonusplannen waarvan de referteperiode overeenstemt met het kalenderjaar 2024 moeten uiterlijk op 30 april 2024 worden neergelegd bij de FOD WASO. Het is de datum van ontvangst van het dossier, waarmee rekening wordt gehouden.

Lees meer: 'loonbonus: welk bedrag kan je in 2024 toekennen?'

Wenst je een loonbonus toe te kennen aan jouw werknemer? Neem dan zeker contact op met consultinglegal@securex.be en wij helpen je verder met het opstellen van je loonbonusplan.

 

Verlonen